piątek, 22 kwietnia 2011

Babka piaskowa

 ŻYCZĘ WSZYSTKIM WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!


150 g.miękkiego masła
150 g. cukru
150 g. mąki pszennej
150 g. mąki ziemniaczanej
3 jajka (żółtka oddzielić od białek)
6 łyżek mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem na puch.Dodajemy po jednym żółtku,za każdym razem porządnie ubijając.Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia.Dolewamy mleka i olejku waniliowego.Mieszamy wszystkie składniki.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.Formę smarujemy tłuszczem,podsypujemy bułką tartą i napełniamy ciastem.Pieczemy w 160 stopniach przez 40minut lub do suchego patyczka.Składniki na małą keksówkę lub 6 małych foremek na babkę.Ozdabiamy według uznania.

niedziela, 10 kwietnia 2011

Tęczowy tort zwijany

Mój syn we wtorek będzie obchodził 5 urodziny.Imprezka była wczoraj,więc i tort wędruje na blog.
Niecodzienny biszkopt z kisielami zamiast mąki i masa z dodatkiem mango.Nie słodki i rzucający się w oko.
W dekoracji może się za bardzo nie popisałam,niestety ktoś zapomniał wyposażyć mnie w  zdolności plastyczne ;))

składniki na jeden biszkopt
3 jajka (oddzielnie białka od żółtek)
3 kisiele (do każdego biszkoptu dodajemy inny kolor)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier i żółtka.Proszek kisielowy mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.Delikatnie mieszając łączymy wszystkie składniki,do czasu aż masa nabierze koloru z kisieli.Ciasto wylewamy na podłużną formę .pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.Tym sposobem pieczemy trzy lub więcej biszkoptów,w zależności jak duży ma być tort.Z trzech biszkoptów wyszedł tort o średnicy około 24-25 cm.

1200ml śmietany kremówki
duża puszka mango w syropie
jeżeli używacie śmietany która zawiera nie więcej jak 36% tłuszczu dodajcie 3 torebeczki śmietan-fix.

Śmietanę ubijamy z usztywniaczem na sztywno.Owoce z puszki odsączamy (sok zostawiamy do ponczowania blatów) miksujemy blenderem na purre.Zmiksowane owoce dodajemy do ubitej śmietany delikatnie łącząc wszystko.

Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z mango.Każdy blat przekrawamy na pół.Przekrojone blaty układamy jeden za drugim(kolor za kolorem).U mnie blaty miały około 120cm.gdy je ułożyłam jeden za drugim.Pierwszy blat smarujemy masą i zwijamy jak roladę.Stawiamy na paterze,po czym smarujemy następny blat i dokładamy do zrolowanego.Tak postępujemy z każdym blatem.Gdy skończycie powstanie STOJĄCA ROLADA którą trzeba zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.Po tym czasie rozwijamy tort przekładamy na paterę i dekorujemy.Dzięki wcześniejszemu zafoliowaniu tort będzie utrzymywał kształt.
Do dekoracji użyłam
600ml.śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki olejku cytrynowego
barwniki spożywcze

sobota, 2 kwietnia 2011

Ciasto czekoladowo-serowe

Czekolada i ser...czy można chcieć czegoś więcej? :))
przepis


5 jajek (osobno żółtka i białka)
220 g. mąki
180 g.cukru
125 ml. oleju
125 ml. wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Żółtka ubić z cukrem do białości.Cały czas ubijając dodać olej i wodę.Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,wmieszać w masę jajeczną. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta,delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej formy.

500 g. sera białego śmietankowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 g. cukru
łyżeczka olejku cytrynowego
Wszystkie składniki wymieszać.Masą serową napełnić woreczek cukierniczy i wycisnąć na ciasto pionowe i poziome pasy,tworząc kratkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...