środa, 30 marca 2011

Rogaliki drożdżowe z Nutellą

Przepis "na coś" znalazła moja Mama w starych notatkach i za żadne skarby nie wiedziałyśmy co z niego będzie.Bez nazwy,pisany skrótowo przez babcię.Dopiero gdy przeglądałam blogi i natrafiłam u dorotus  na "zatapiane rogaliki"skojarzyłam przepisy.Rogaliki dzięki dużej ilości śmietany  nawet następnego dnia są kruchutkie.
 
100 g. drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki 
4 łyżki ciepłego mleka

Drożdże rozpuścić w mleku,dodać mąkę i cukier.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.


1/2 kg.mąki
200 g. rozpuszczonego masła
250 ml. śmietany 18%
szczypta soli
1 cukier waniliowy
nutella

W misce wymieszać mąkę,sól i cukier waniliowy.Dodać śmietanę,masło i podrośnięty rozczyn drożdżowy.Rękami zagnieść ciasto.Będzie lepiące,ale nie dosypujcie mąki.Do dużego garnka wlewamy  zimną wodę.Ciasto obsypujemy mąką i przekładamy na czystą lnianą ściereczkę,po czym delikatnie zawijamy i wkładamy do garnka z wodą.Ciasto spadnie na dno.Gdy będzie wyrośnięte wypłynie na wierzch.Ja czekałam nieco ponad godzinę.Ciasto odwijamy i ponownie wyrabiamy podsypując obficie mąką. Z ciasta formować koła,po czym dzielić je na trójkąty.Na każdy trójkąt nakładamy niewielką ilość nutelli i zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta.Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej masłem i odłożyć do wyrośnięcia na 20 minut.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 stopniach przez 20 minut.    

wtorek, 29 marca 2011

Ciasto czekoladowe z herbatą Earl Grey

W zasadzie nie jest to ciasto ponieważ nie ma w nim mąki.Ma konsystencje zwartego musu i...po prostu rozpływa się w ustach :)) Bardzo mnie zaciekawił dodatek herbaty.Piekłam już babkę z herbatą i była naprawdę pyszna.W tym cieście nie wyczuwa się dodatku herbaty.Nie ma ani aromatu ,ani posmaku Earl Grey i moim zdaniem jest zbędnym składnikiem.Mimo tego ciasto jest pyszne i godne polecenia.:))
przepis z GoodFood magazine



 listki z 2 torebek herbaty Early Grey
100 ml. gorącego mleka
250 g. ciemnej czekolady
200 g. masła
140 g. mielonych migdałów
6 jajek (oddzielić żółtka od białek)
200 g. cukru

Do gorącego mleka wsypać herbatę i odstawić do zaparzenia.Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej.Do rozpuszczonej czekolady dodać migdały,żółtka i mleko razem z listkami herbacianymi.Dokładnie wymieszać.Białka ubić,dodając w połowie ubijania cały cukier.Gdy białka zaczną się"świecić"dodać do masy czekoladowej i delikatnie wszystko połączyć.Masę przelać do tortownicy 24 cm.Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.Po wyjęciu ciasto opadnie-taki jego urok.
250 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Śmietanę ubić z cukrem i olejkiem pomarańczowym.Wyłożyć na ostudzone ciasto i posypać wiórkami czekoladowymi.

niedziela, 20 marca 2011

Cytrynowy sernik

Delikatny i aksamitny cytrynowy sernik na czekoladowo-orzechowym spodzie.
Najlepszy cytrynowy sernik jaki kiedykolwiek upiekłam.Gorąco polecam:))

250 g.ciastek czekoladowych typ digestive
100 g. rozpuszczonego masła
50 g. mielonych orzechów

Ciastka pokruszyć w woreczku za pomocą wałka.Przesypać do miseczki,dodać masło i orzechy.Dokładnie wymieszać.Masą wylepić dno tortownicy 24cm. i schładzamy w  lodówce.

600 g.sera białego śmietankowego
250 g. sera mascarpone
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki mąki
180 g. cukru
skórka starta z 3 cytryn 
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.Nie ubijać długo tylko do połączenia składników.Wylać na schłodzony spód.Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.

300 ml. śmietany 18%
3 łyżki cukru

Śmietanę mieszamy z cukrem i wylewamy na gorący sernik.Wkładamy ponownie do pieca na 15 minut.
Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piecu z uchylonymi drzwiczkami.

niedziela, 13 marca 2011

Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą


 Napiszę tylko...
gdy ciasto piekło się w piekarniku,cały dom wypełnił zapach...pomarańczowych delicji;))
przepis zmodyfikowany


75 g. miękkiego masła
1 szkl. cukru
2 jajka
1,5 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
skórka starta z pomarańczy
1 łyżeczka olejku pomarańczowego

W misce utrzeć masło,cukier i jajka.dodawać na przemian mąkę i mleko.Następnie dodać kakao,proszek do pieczenia,sodę,skórkę i olejek pomarańczowy.Wszystko dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach miksera.Przelać do formy.Piekłam w formie na babkę,ale można użyć 20cm. tortownicy.Piec w 180 stopniach przez 45 minut.





1 tabliczka czekolady
50 ml. śmietany kremówki

Śmietanę podgrzewamy delikatnie,po czym dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Ostygnięte ciasto polewamy czekoladą.

sobota, 12 marca 2011

Red Velvet


Kompozycja kakaowego,ciężkiego,wilgotnego ciasta i lekkiego aksamitnego kremu.Nazwa(Czerwony Aksamit) w 100% oddaje walory smakowe i wizualne ciasta.Masą można przełożyć tylko dwa blaty,lub ciasto podzielić na cztery i wykonać przepiękny tort np.weselny.:))
przepis Joy of Baking


250 g. mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki kakao
113 g. miękkiego masła
300 g. cukru
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
240 ml. maślanki
2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu vinegar

Mąkę,sól i kakao mieszamy w misce.W osobnej dużej misce ucieramy masło.Dodajemy cukier i ucieramy do czasu aż będzie puszyste.Dodajemy po jednym jajku,za każdym razem dokładnie ubijając.Dodać olejek waniliowy i wymieszać.W maślance rozpuścić czerwony barwnik.Do masy maślanej dodawać na przemian maślankę i mąkę z kakao.W małej miseczce wymieszać sodę i ocet.Pieniącą masę wlać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto rozlać do dwóch 23-24 cm. tortownic(piekłam w jednej tortownicy 25cm.i podzieliłam ciasto na trzy blaty).Piec w 180 stopniach przez 30 minut(sprawdzać patyczkiem).Upieczone ciasta przekroić w poprzek tak by powstały cztery blaty.


220 g. sera białego śmietankowego
250 g.sera mascarpone
350 ml. śmietany kremówki
120 g. cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego

W misce utrzeć ser biały i mascarpone.Dodać cukier i olejek waniliowy.W osobnej misce ubić śmietanę na sztywno.Ubitą śmietanę połączyć z kremem serowym.
Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem.Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.
To zdjęcie zostało zrobione jakieś 3 lata temu gdy po raz pierwszy upiekłam Red Velvet
 

wtorek, 8 marca 2011

Szarlotka z budyniem

Od tej szarlotki wszystko się zaczęło.Jest to pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam ...xx lat temu.Po tych wszystkich latach jeszcze się nam nie znudziło,bo jest po prostu przepyszne!Przepis wycięty z "Moje Gotowanie"nadal jest wciśnięty w kartki z przepisami.

3 szkl. mąki
200 g. masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg. jabłek
2 budynie waniliowe z cukrem
500 ml.mleka
cynamon

Suche składniki wymieszać razem w misce.Dodać masło i wymieszać dobrze palcami.Dodać jajko i żółtka,śmietanę.Zagnieść ciasto.1/4 ciasta włożyć do zamrażarki,resztą wyłożyć dno 24cm. tortownicy.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto.Budynie ugotować w 1/2l.mleka-wystudzić.Ostygnięty budyń rozprowadzić na jabłkach.Wyjąć ciasto z zamrażarki(musi być zamarznięte)i zetrzeć na dużych oczkach tarki,pokrywając wiórkami ciasta budyń.Piec w 200 stopniach przez 45 minut.Gotowe posypać cukrem pudrem.

czwartek, 3 marca 2011

Tłustoczwartkowe smażenie





FAWORKI NA PIWIE


2,5 szkl. maki
5 żółtek
250ml. jasnego piwa
1 łyżka masła
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania faworków

 Mąkę przesiać na stolnice, dodać żółtka, piwo, sól i masło. Wyrabiać ciasto aż się przestanie kleić.Po zagnieceniu ciasto włożyć na ok. 1 h do lodówki. Potem wyjąć, przegnieść, podzielić na kawałki i wałkować cienkie placki. Wykrawać z nich prostokąty, na środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez dziurkę. Smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor, wyjąć i odsączyć z tłuszczu na  ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.


OPONKI SEROWE
z przepisu

0.5 kg twarogu
0.5 kg mąki
1 szklanka cukru
0.5 kostki masła
1 łyżeczka sody
4 jaja
1 kieliszek rumu lub spirytusu
1 cukier wanilinowy
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki zmieszać na stolnicy i zagnieść z nich ciasto. Potem rozwałkować,wyciąć kółeczka przy po pomocy szklanki.W środku tych kółek przy pomocy małego kieliszka wyciąć jeszcze mniejsze kółka. Na gorący olej wrzucać oponki i smażyć na zloty kolor.

PĄCZKI
Przepis znajdziecie na moim blogu
Życzę Wszystkim miłego Tłustego Czwartku!!!:D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...