środa, 26 stycznia 2011

Ciasto cytrynowe


Muszę nieskromnie przyznać że jest to najlepsze cytrynowe ciasto jakie do tej pory upiekłam :))
Czytając przepis nie nastawiałam się na coś tak bardzo ...zaskakującego.
Samo ciasto nie jest niespodzianką,ale gdy dołożymy do niego chrupiący,ekstremalnie kwaskowy wierzch...kubki smakowe wariują!;))  


225 g. miękkiego masła
225 g. cukru
275 g. mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
otarta skórka z 2 cytryn

Masło ucieramy z cukrem aż uzyskamy białą masę.Dodajemy po jednym jajku ,dobrze mieszając za każdym razem.Przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy do masy.Dolewamy mleko i skórkę cytrynową.Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą,wylewamy masę na blaszkę 23x30cm.Pieczemy w 160 stopniach przez około 35 minut.

175 g. cukru kryształu
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Cukier mieszamy z sokiem cytrynowym.Mieszanką polewamy CIEPŁE ciasto.Ciasto musi być ciepłe żeby sok cytrynowy przedostał się do środka ciasta,a cukier pozostał na wierzchu tworząc chrupiący wierzch.

czwartek, 20 stycznia 2011

Rolada kokosowa z musem owocowym


Małe co nie co dla zapracowanych i zabieganych Mam.Rolada to idealny szybki i nie drogi podwieczorek lub deser,który możecie zafundować sobie i swoim bliskim.
...kurczę opis wyszedł jak bym reklamowała wakacje na Teneryfie ;) No cóż może gdy spróbujecie ciasta to poczujecie jakbyście tam byli?:))
inspiracja z książki "chocolate&baking"



3 jajka
75 g. cukru pudru
50 g. maki
30 g. wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą,białą masę.Przesiać mąkę z proszkiem i dodać do jajek.Wymieszać za pomocą łyżki.Dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.Formę 23x30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.


300 g. owoców (u mnie truskawki)
2 łyżki gorącej wody
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny


Owoce umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem.Dusimy na małym ogniu do czasu aż owoce zaczną się rozpadać.Miksujemy niezbyt dokładnie za pomocą blendera.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z purre owocowym.Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wyciągamy z pieca i przekładamy na papier podsypany cukrem pudrem.Na jeszcze gorące wylewamy zmiksowane owoce.Zwijamy,zaczynając od krótszego boku formując roladę.


 
200 g. czekolady
60 g. masła
2 łyżki golden syrup 


Masło rozpuścić w rondelku z golden syrup dodać połamaną czekoladę i mieszać do czasu aż wszystko się rozpuści.Wystudzić i polać roladę.Gotowe ciasto chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

sobota, 15 stycznia 2011

Drożdżowe spiralki z marcepanem i suszonymi owocami


Prawie od dwóch tygodni pogoda dołuje wszystkich domowników :( Dorosłym nie chce się wychylać nosa za drzwi,a dzieci marudzą idąc do szkoły.Dzień po dniu padający deszcz potrafi przygnębić największego optymistę.
Znalazłam jednak weekendowe lekarstwo które na moją rodzinkę zadziałało.Ciepłe mleko lub herbata i przepyszne bułeczki z marcepanem :)) Gdy do tego dodamy rodzinną grę planszową...nawet brak pogody nie popsuje takiego dnia ;))!
przepis z GoodFood magazine



skórka starta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
85 g. suszonych żurawin
85 g. suszonych moreli
550 g. mąki
2 saszetki drożdży po 7g
85 g. miękkiego masła
100 g. cukru
1 duże jajko
250 ml. ciepłego mleka
150 g. marcepanu
25 g. płatków migdałowych


W niedużej misce wymieszać razem żurawiny,morele,sok i skórkę z pomarańczy.W większej misce wymieszać mąkę,cukier,drożdże.Dodać masło i wymieszać palcami.Do ciepłego mleka dodać jajko i dokładnie wymieszać.Mleko dodawać w niedużych porcjach do mąki,zagniatając ciasto.Ciasto wyrabiać do czasu aż będzie odchodziło ładnie od miski.Miskę w której wyrabialiśmy ciasto smarujemy niewielką ilością tłuszczu i wkładamy ciasto.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę,aby ciasto wyrosło.Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,rozwałkowujemy je na prostokąt 70x18.Na cieście rozprowadzamy namoczone owoce i posypujemy migdałami.Na środku prostokąta układamy zrolowany "na kiełbaskę" marcepan.Zwijamy ciasto jak roladę,zaczynając do dłuższego boku.Tak zwinięte ciasto tniemy na 12 kawałków,które umieszczamy na blaszce cięciem do spodu.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy wyrośnięte bułeczki na około 20 minut.Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

środa, 12 stycznia 2011

Babka kokosowa z nutą cytrusową



Kupiłam nową formę do babki i chciałam ją wypróbować.Wygrzebałam ze starych zapisków,kawałek gazety z przepisem na kokosową babkę.Po przeczytaniu składników od razu poczułam jej zapach i smak :)Babka jest maślana z nutą pomarańczy i kokosu.Idealna na popołudniową herbatkę.


2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g. masła
1 szkl. cukru
2 łyżeczki olejku waniliowego
4 jajka
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
100 g. wiórek kokosowych


Masło ucieramy z cukrem do białości.Wbijamy po jednym jajku za każdym razem porządnie ucierając.Dodajemy olejek waniliowy.Przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia-ucieramy mikserem cały czas.Gdy masa będzie gładka wlewamy sok z cytrusów,otarte skórki i kokos.Dokładnie mieszamy.Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.

sobota, 8 stycznia 2011

Ciasto z jabłkami i karmelem


Dziś domownicy męczyli mnie żebym zrobiła szarlotkę.Ale gdy wspomniałam ze nie mam w domu mąki i pasowało by iść po nią do sklepu,jakoś nikt już nie krzyczał o ciasto;)
Zaczęłam improwizować z tego co miałam...i wyszedł biszkopt na proszku budyniowym :)
Ciasto ma smak szarlotki ale nią nie jest.Jednak wszystkim bardzo smakowało:))


składniki

4 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę.Do ubitych białek dodajemy żółtka,cukier i dokładnie mieszamy.Dodajemy proszek budyniowy,mąkę,i proszek do pieczenia.Mieszamy wszystko aż składniki się połączą.Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

2 galaretki morelowe
2 kg jabłek
2łyżki masła
cynamon

Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne.Kroimy w małe kwadraty.Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy jabłka.Dusimy aż jabłka zaczną być miękkie ale nie rozlatujące.Dodajemy cynamon.Galaretki rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i dodajemy do jabłek.Odstawiamy do wystygnięcia.

 1 puszka masy karmelowej
250g.sera mascarpone lub sera białego śmietankowego

Masę karmelową mieszamy z serem.Jeżeli używacie polską masę karmelową należy ją przed wymieszaniem podgrzać aby skrystalizowany cukier rozpuścił się.

Na wystudzony biszkopt wylewamy tężejące jabłka i wkładamy do lodówki aby jabłka się ścięły.Na jabłka wykładamy masę karmelowo-serową.Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.

niedziela, 2 stycznia 2011

Kinder Pingui



Mój syn uwielbia te sklepowe ciacha i mógłby je jeść na okrągło:) Za każdym razem gdy upiekę to ciasto ponad połowę zjada właśnie On.Od sklepowego rożni się tylko grubością i brakiem konserwantów;))
Z przepisu Gabi99.


składniki

4 jajka
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Wciąż ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać w oddzielnej misce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy mieszając łyżką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 20x30cm, w  180 stopniach przez 15 minut.Placki wyjdą bardzo cienkie ale właśnie w tym tkwi urok tego ciasta.

1/2 litra śmietany kremówki (jeśli używacie angielskiej duble cream nie dodajemy śmietan-fix.Śmietana ta zawiera prawie 50% tłuszczu i zagęstnik jest zbędny)
2  śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru

Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fix.

200g. czekolady (użyłam pół na pół deserową i mleczną)
50g.  masła
3 krople oleju
4 łyżki wody

Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze.

Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę ubitej kremówki. Wyrównać i rozsmarować na niej połowę czekolady. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą.Chłodzić co najmniej 2 godziny.Ciasto powinno się kroić zagrzanym nożem,ponieważ czekolada pokrywająca ciasto jest krucha i łatwo pęka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...